Symptomen
Wat?
Bloedend of ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat op verschillende manieren: door bacteriën in tandplak, hormonale veranderingen (vooral bij zwangere vrouwen), bepaalde medicijnen of te hard poetsen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen waarin zich opnieuw bacteriën opstapelen.
In uitzonderlijke gevallen wordt dit veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening of bepaalde medicatie. Dat blijkt doorgaans uit het inleidende gesprek. In dat geval overleggen we ook met de huisarts.
Behandeling?
Gingivitis wordt behandeld met een professionele gebitsreiniging.
Wat?
Een ontsteking (parodontitis) die niet alleen het tandvlees maar ook het kaakbot heeft aangetast. De onderliggende oorzaak zijn ook hier bacteriën die zich geaccumuleerd hebben in dieper gevormd onderliggend tandsteen. Een aantal genetische en onderliggende medische problemen kunnen de aandoening verder in de hand werken.
Behandeling?
Een professionele gebitsreiniging boven en onder het tandvlees onder lokale verdoving, gevolgd door mondhygiënebegeleiding. In sommige gevallen volgen nadien nog kleine chirurgische tandvleescorrecties.
Als deze infectie wordt opgelost, kan ook uw algemene gezondheid verbeteren. Er bestaat immers een link tussen parodontitis en hartklachten, diabetes enz.
Wat?
Door een diepe tandvleesontsteking kunnen de steunweefsels rond de tanden verdwijnen zodat de tanden uitvallen. Patiënten zijn zich hiervan doorgaans niet bewust omdat het geen pijn doet.
Behandeling?
Als de infectie tijdig wordt behandeld, blijft de veroorzaakte schade beperkt. Hoe langer wordt gewacht, hoe groter en onherroepelijker de schade aan de steunweefsels.
Wat?
Terugtrekkend tandvlees (recessie) kan worden veroorzaakt door onder andere een infectie, een slechte mondhygiëne, roken enz.
Dan komt een deel van het worteloppervlak bloot te liggen. Dit leidt tot overgevoeligheid van de wortel of een moeilijk te reinigen tand. Uiteindelijk kunnen aangetaste tanden uitvakken.
Behandeling?
Er zijn diverse chirurgische technieken om een recessie te behandelen. Het gaat daarbij om kleine ambulante ingrepen onder lokale verdoving.
Meer informatie over aandoeningen vindt u op www.parodontologie.be.